Google dnes zdarma poskytl analytický nástroj Google Analytics. Ten koupil od Urchinu letos na jaře a po jistých úpravách ho dnes spustil.

Konkurenční WebTrends za svou střední verzi (software, nehostovanou) chtějí kolem 3500 dolarů nebo 200 dolarů měsíčně za verzi hostovanou. Další konkurent Clicktracks chce něco kolem 1100 dolarů za software a nebo 100 dolarů za měsíc za hostovanou verzi.

A Google za IMHO minimálně stejně dobrý nástroj chce za hostovanou verzi 0 dolarů. Nyní každý majitel webu může začít kvalitně měřit nejen návštěvnost, ale i konverzní poměry a návratnost investic ROI – Return on Investment). V Česku dosud věc téměř nevídaná.

Nejde jen o to, že můžete spoustu věcí měřit, ale že můžete svůj web/eshop podle těchto dat stále vylepšovat a zvyšovat tak jeho ziskovost.

Google Analytics navíc automaticky načítá data z AdWords kampaní. Tedy u každého klíčového slova z AdWords budete mít přehled o jeho finanční úspěšnosti.

Stejně jako konkurenční placené nástroje umí sledovat i jiné reklamní kanály – emailové kampaně, bannery atd.

A proč to Google udělal? Kvůli AdWords. Natolik věří AdWords a jejich výhodnosti pro inzerenty, že poskytuje různé nástroje (dříve například měření konverzí v AdWords) k tomu, aby si to mohl opravdu každý ověřit.

Já osobně se moc těším, až budu moc tento nástroj používat. Už jsem přidal javascriptové kódy a měřím co mi tu právě „Ty“ děláš! :) Jen se mi nechce ke každému externímu odkazu přidávat onClick=”javascript:urchinTracker (’/ven/example’);”. Ale třeba to půjde nějak automaticky zařídit.

Zdroje:

Dejte o článku vědět

Zpět na stream